Project AcustiCare
Goede akoestiek heeft positief effect op gedragsproblemen in WZC

Wat is het effect van (goede) akoestiek en gebruik van soundscapes op gedragsproblemen in woonzorgcentra?

Meer weten? Contacteer ons

Project AcustiCare bestudeerde het effect van geluid op mensen met gedragsproblemen in woonzorgcentra

Het AcustiCare Project heeft zijn eerste resultaten bekend gemaakt van de 2-jarige studie van de effecten van een evenwichtige akoestische omgeving en het gebruik van Soundscapes op de leefbaarheid in woonzorgcentra (WZC). De resultaten zijn veelbelovend en tonen het belang aan van een goede akoestische aanpak in WZC.

rapport-acusticare.jpg

Dementie en de invloed van de omgeving op de gedragsmatige & psychologische symptomen

In het project werkten partners uit kenniscentra en de bedrijfswereld samen met 5 WZC om de effecten van zowel de verbetering van de akoestiek en de benutting van soundscapes in kaart te brengen, vooral op bewoners met gedragsproblemen owv dementie.

dbasic-wzc-leiehome.jpg

Metingen DOX oplossingen:

DOX Acoustics mocht aan 2 van de 5 deelnemende centra akoestische oplossingen leveren in het kader van AcustiCare. In WZC Leiehome in Drongen werden D-Basic plafondeilanden geplaatst in een leefruimte, alsook een geluidsisolerende rooster in de deur van een luidruchtige bewoner. Voor WZC Sint-Jozef in Lier werd dan weer gebruik gemaakt van zowel D-Basic plafondeilanden en een D-ART wandpaneel met print in een gang.

ISOLATIE (geluidsniveau dB verlagen)
  1. Het rooster in de deur, samen met een wandpaneel van partner Gyproc zorgde voor een reductie van 5 dB in de gang.
  2. De D-ART en D-BASIC plafondeilanden in de gang zorgden naast een voelbare hoeveelheid absorptie OOK voor een geluidsniveau reductie van 3 dB.
ABSORPTIE (nagalmtijd verminderen)
  1. De reductie van de nagalmtijd in de gang was significant: van 1.66s naar 0.97s. Dmv een paar extra wandpanelen, kan men onder 0.8s geraken (algemeen aanvaarde geluidsnorm).
  2. De D-BASIC plafondeilanden in de leefruimte zorgden voor een reductie van 1.30s naar 0.57s – ver onder de geldende geluidsnorm

Feedback zorgverleners

Naast de empirische data werd er ook geluisterd naar de persoonlijke ervaringen van de zorgverleners in de deelnemende centra. En die waren ronduit positief over de geplaatste akoestische oplossingen:

  • Geluid klinkt gedempt
  • Aangenamer gevoel
  • Rustiger, zowel voor bewoners als zorgverleners – met positieve wisselwerking op elkaar
  • Enthousiasme bij zorgverleners
  • Ook positief effect esthetiek

Ze ervaarden een instant positief effect maw het optimaliseren van de akoestiek is al een goede oplossing tov gedragsproblemen bij bewoners.

Conclusie

Met een relatief beperkte correctie is het toch mogelijk om de akoestische prestaties te verbeteren, in termen van geluidsisolatie (tot 5dB reductie) en in termen van nagalmtijd (afname met 0.75s). 

Daarbovenop bieden de akoestische oplossingen een esthetisch luik aan, hetgeen weer een (positief) effect kan hebben op de levenssfeer.

Subscribe to the newsletter

Keep up to date with all DOX novelties

;