News
Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?

Wednesday May 27 2020

Scholen zijn vaak een bron van geluidsoverlast. Maar wat is het effect ervan op leerlingen en leerkrachten? Hoe voorkom je geluidsoverlast? Ontdek het hier!

Langzaam maar zeker herneemt het onderwijs, al is het wel in beperkte mate. Sommige studenten zijn teruggekeerd naar schoolbanken om cursussen te volgen die zijn aangepast aan zeer specifieke regels. Als er echter één ding zeker is, dan is het wel dat de schoolomgeving niet altijd even rustig is. De school is inderdaad een plaats waar mondelinge communicatie een essentieel element is bij het leren. Een goede akoestiek is daarom essentieel om geluidsoverlast in klaslokalen en gangen te voorkomen. Alleen zo kunnen kinderen zich in een rustige omgeving maximaal ontwikkelen. Daarnaast is het ook in het belang van docenten om in een rustige omgeving te werken. Geluidsoverlast heeft immers niet alleen een impact op de concentratie van kinderen, maar ook op de manier van lesgeven en op het welzijn van de leerkracht.

Oorzaken van geluidsoverlast op scholen

Hoewel een geschikte en goed ingerichte ruimte essentieel is, is dit in de praktijk steeds minder het geval. De oorzaak ? Momenteel gebruiken scholen de klaslokalen voor meerdere doeleinden en modulair in te richten. Bovendien houden ze bij het kiezen van materialen in de klaslokalen vaak geen rekening met het akoestische aspect. Lawaai van stoelen, komen en gaan in de buurt en babbelende kinderen... Tel al deze factoren op en je hebt al snel geluidsoverlast in de klaslokalen. Ook de refter wordt de komende weken op veel scholen ingezet als buurt- of studieruimte. Het is namelijk noodzakelijk om een ​​veiligheidsafstand van 1,5 meter te kunnen garanderen en ook om een ​​rustige studieruimte te bieden aan studenten die er geen thuis hebben.

Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?
Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?

De impact van geluidsoverlast op docenten en studenten

Iedereen weet dat geluidsoverlast meerdere nadelen heeft. Bij sommige mensen veroorzaken ze bijvoorbeeld vermoeidheid, stress en concentratieproblemen. In andere kunnen ze leiden tot hyperactiviteit, gedragsproblemen en leerproblemen. De hersenen nemen alle geluiden op die ze horen, voordat ze worden omgezet in bruikbare informatie. Onder normale omstandigheden concentreert de leerling zich op één geluidsbron: namelijk de leraar, maar bij geluidsoverlast is dat anders. De hersenen moeten harder werken om de goede geluidsbron uit de ruismassa te filteren. Dit kost meer energie en leidt al snel tot een van de genoemde gevolgen. Voor leerkrachten heeft geluidsoverlast ook een negatieve invloed op de stem. Wanneer een ruimte slechte akoestische eigenschappen heeft of wanneer er te veel lawaai is, moet de leraar zijn stem verheffen om begrepen te worden. Wanneer de situatie zich herhaalt, kan dit de stem beschadigen, wat soms helaas onomkeerbaar is.

De oplossing voor geluidsoverlast in de klaslokalen

Velen geloven dat de oplossing voor geluidsoverlast in klaslokalen is om te kiezen tussen akoestisch comfort en het esthetische aspect van de lay-out. Dat is het echter niet! DOX Acoustics biedt een hele reeks geluidsreductieoplossingen of functionele meubels in opvallende kleuren die het mogelijk maken om de schoolomgeving op een leuke manier in te richten. U kunt bijvoorbeeld kasten decoreren, stoelpoten voorzien van glijders, prachtige visuals integreren voor decoratieve akoestische panelen en nog veel meer.

Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?
Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?
Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?

Hier vindt u enkele van de oplossingen die wij bieden:

Door interieurdesign te combineren met geluidsisolatie en -absorptie, profiteert u van echt akoestisch, visueel en ergonomisch comfort.

News

Join our team !

Join our DOX-team of experts and contribute to the growth of our company and our brands. We are looking for 2 profiles:
Read more

Subscribe to the newsletter

Keep up to date with all DOX novelties

;